Ολοκλήρωση Συνεδρίου του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα: «50 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ: ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗΣ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑΣ» σε συνεργασία με τη  Βουλή των Ελλήνων 

Δελτίο Τύπου

Ολοκλήρωση Συνεδρίου του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα:  

«50 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ: ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗΣ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑΣ» 

 σε συνεργασία με τη  Βουλή των Ελλήνων 

 

Mε μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του συνεδρίου με θέμα «50 χρόνια μετά: Τα οικονομικά της Δικτατορίας» που διοργάνωσε το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων, την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων. 

Οι εισηγήσεις που παρουσιάστηκαν είχαν ως βασικό αντικείμενο την πολιτική που ακολούθησε η δικτατορία των Συνταγματαρχών στο πεδίο της οικονομίας. Η οικονομική πολιτική της δικτατορίας δεν έχει αποτελέσει μέχρι σήμερα αντικείμενο εκτεταμένης επιστημονικής έρευνας παρά το γεγονός ότι αποτελούσε κυρίαρχο συστατικό του αφηγήματος του καθεστώτος, που συχνά διαφήμιζε τα περίφημα «Επιτεύγματα της Εθνικής Κυβερνήσεως εις τον Οικονομικό Τομέα».  

Ποια ήταν όμως τελικά η οικονομική πολιτική που εφαρμόστηκε την περίοδο της επταετίας 1967-1974; Τι τύπου μακροοικονομικές ανισορροπίες προκάλεσε στην ελληνική οικονομία; Πόση ήταν πραγματικά η εισοδηματική ανισότητα; Ποια ήταν η πολιτική που ακολουθήθηκε στον ενεργειακό τομέα και τι συνέπειες είχε; Πως επηρεάστηκε η συμμετοχή της χώρας στο διεθνές οικονομικό σύστημα από την δικτατορία και ποια ήταν τα αποτελέσματα της διεθνούς απομόνωσης στην εγχώρια οικονομία; Αυτά ήταν κάποια από τα ερωτήματα που απασχόλησαν τους διακεκριμένους ερευνητές που συμμετείχαν στο συνέδριο. 

Το συνέδριο, το οποίο διοργανώθηκε από το ΟΠΑ με πρωτοβουλία του καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Νίκου Χριστοδουλάκη, άνοιξε με τους χαιρετισμούς του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνου Τασούλα και του Πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου, Δημήτριου Μπουραντώνη.  

Στο συνέδριο συμμετείχαν με ομιλίες Kαθηγητές και ερευνητές όπως οι Γ. Αλογοσκούφης, Κ. Κωστής, Σ. Ριζάς, Κ. Μπότσιου, Φ. Κουτεντάκης, Α. Κακριδής, Α. Κλάψης, Ι.Σ. Πεπελάση, Σ. Λαζαρέτου, Γ. Οικονομίδης, Β. Σαραντίδης, Π. Καμμάς, Γ. Καλογήρου, Μ. Νικολακάκης, Δ. Διακουλάκη, Δ. Χαραλάμπης κ.α. 

ID: 
4265

Last updated: 19 February 2024