Επιζήμιες πρακτικές στην ακαδημαϊκή δημοσίευση (webinar) | 6 Μαΐου 2022, 16.00

Webinar
Detrimental practices in scholarly publishing
6 Μαΐου 2022, 16.00

Δείτε τη βιντεοσκόπηση

Τα περιοδικά ανοικτής πρόσβασης αποτελούν κρίσιμο μέρος του τρέχοντος και του μελλοντικού επιστημονικού τοπίου της έρευνας. Ωστόσο, την τελευταία δεκαετία, η επιστημονική κοινότητα έχει αντιμετωπίσει μια σοβαρή απειλή για την ακεραιότητα και την αξιοπιστία της με την άνοδο των αρπακτικών περιοδικών. Αυτά τα περιοδικά χειραγωγούν και εκμεταλλεύονται το μοντέλο δημοσίευσης ανοικτής πρόσβασης, και επιπλέον παραλείπουν τους ελέγχους ποιότητας και τις συντακτικές υπηρεσίες που παρέχονται συνήθως από καθιερωμένα περιοδικά, όπως η αξιολόγηση από ομοτίμους, η ανίχνευση λογοκλοπής και η επαλήθευση της ηθικής έγκρισης των πειραμάτων. Αν και η λέξη «αρπακτικός» έχει επικριθεί επειδή συγχέει την κακή ποιότητα με την κακή συμπεριφορά, για την απλοϊκή ταξινόμηση του ακαδημαϊκού εκδοτικού περιβάλλοντος σε κακό και καλό (αρπακτικό ή όχι), ο όρος είναι πλέον ευρέως αποδεκτός για να περιγράψει το φαινόμενο.

Κατά τη διάρκεια αυτού του διαδικτυακού σεμιναρίου, θα συζητηθεί το φαινόμενο με τη Franca Deriu και τον Andrea Manca από το Πανεπιστήμιο του Sassari, και οι δύο συγγραφείς πολυάριθμων ερευνητικών εργασιών που δημοσιεύθηκαν σε κορυφαία επιστημονικά περιοδικά — π.χ., The Lancet, Nature και The British Medical Journal.

Θα μάθετε:

  • Ποιο είναι το φαινόμενο των αρπακτικών περιοδικών: πώς γεννήθηκε και πώς εξελίχθηκε
  • Ορισμένα αποτελέσματα ερευνών που διεξήχθησαν από το 2017 έως σήμερα, τα οποία επιδιώκουν να ποσοτικοποιήσουν το φαινόμενο και τη γεωγραφική του κατανομή
  • Τρέχουσες πρωτοβουλίες για τον περιορισμό και την επίλυση του φαινομένου

Ομιλητές:

Franca Deriu
Καθηγήτρια Φυσιολογίας στο Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Σασάρι | Μετά την αποφοίτησή της με πτυχίο Ιατρικής και Χειρουργικής, απέκτησε διδακτορικό στη Νευροφυσιολογία και κλινική εξειδίκευση στη Νευρολογία. Έχει επίσης συγγράψει 120 επιστημονικά άρθρα που έχουν δημοσιευθεί σε διεθνή περιοδικά.

Andrea Manca
Επίκουρος Καθηγητής Φυσιολογίας στο Τμήμα Βιοϊαστρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Σασάρι | Μετά την απόκτηση μεταπτυχιακού διπλώματος στην Επιστήμη της Μηχανικής και της Αποκατάστασης, απέκτησε διδακτορικό στη Φυσιολογία, Μορφολογία και Παθοφυσιολογία του Νευρικού Συστήματος. Έχει επίσης συγγράψει 70 επιστημονικά άρθρα που έχουν δημοσιευθεί σε διεθνή περιοδικά.

Sara Earley
Η Sara και η ομάδα της είναι υπεύθυνοι για την ανάπτυξη νέων προϊόντων και βελτιώσεων ευθυγραμμισμένων με τις ανάγκες των πελατών και των τελικών χρηστών της EBSCO. Η Sara εντάχθηκε στην EBSCO το 2011 και κατέχει πτυχίο στο International Business από το Northeastern University στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης.

Γλώσσα:
Αγγλική