Ακαδημαϊκή Γωνιά Μάθησης

Καλώς ήλθατε στην Ακαδημαϊκή Γωνιά Μάθησης της Βιβλιοθήκης & Κέντρου Πληροφόρησης του ΟΠΑ. Σε αυτήν την ενότητα μπορείτε να μάθετε πως η Βιβλιοθήκη μπορεί να σας υποστηρίξει στην αναζήτηση βιβλιογραφίας για εργασίες, για προσωπική μελέτη & ενημέρωση, ως προς την αξιολόγηση των πηγών, τα χαρακτηριστικά της ακαδημαϊκής γραφής, την αποφυγή λογοκλοπής, κλπ.

Εκπαιδευτικά σεμινάρια βιβλιοθήκης

 

Η Βιβλιοθήκη προσφέρει σεμινάρια πληροφοριακής εκπαίδευσης σε προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς φοιτητές. Κύριος στόχος των σεμιναρίων είναι όλοι οι φοιτητές:

  • να γνωρίσετε τις υποδομές, τις πηγές και τις υπηρεσίες της Βιβλιοθήκης και να τις αξιοποιήσετε κατά τη διάρκεια των σπουδών σας,
  • να εξοικειωθείτε με τις τεχνικές αναζήτησης και τη χρήση ποιοτικής πληροφορίας,
  • να ενημερωθείτε για τα βασικά χαρακτηριστικά μίας ακαδημαϊκής εργασίας και τον τρόπο συγγραφής της,
  • να καθοδηγηθείτε στη χρήση των συστημάτων παραπομπών,
  • να κατανοήσετε το φαινόμενο της λογοκλοπής και πώς να το αποφεύγετε στις ακαδημαϊκές σας εργασίες.

Τα σεμινάρια περιλαμβάνουν παραδείγματα και ασκήσεις αναζήτησης έντυπου & ψηφιακού υλικού στις πηγές της Βιβλιοθήκης. Διεξάγονται καθόλη τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους και προσφέρονται είτε δια ζώσης, είτε διαδικτυακά. Η γλώσσα των σεμιναρίων είναι η ελληνική αλλά υπάρχει η δυνατότητα να πραγματοποιηθούν και στην αγγλική γλώσσα κατόπιν συνεννόησης.


Διαδικτυακά σεμινάρια

Τα διαδικτυακά σεμινάρια που προγραμματίζει η Βιβλιοθήκη ανακοινώνονται στην αρχή κάθε εξαμήνου και πραγματοποιούνται μέσω της πλατφόρμας MS Teams στην οποία μπορούν να συνδεθούν όλοι οι φοιτητές του ΟΠΑ. Εάν θέλετε να παρακολουθήσετε, μπορείτε να εγκαταστήσετε το MS Teams στον Η/Υ σας και να συνδεθείτε με τον ιδρυματικό λογαριασμό σας.

Δείτε τα προγραμματισμένα σεμινάρια για όλους τους φοιτητές του Ιδρύματος για το εαρινό εξάμηνο 2023-2024. 

Δείτε τα προγραμματισμένα σεμινάρια για προπτυχιακούς φοιτητές για το χειμερινό εξάμηνο  2023-24.

Δείτε τα προγραμματισμένα σεμινάρια για μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς φοιτητές για το χειμερινό εξάμηνο 2023-24.

 


Δια ζώσης σεμινάρια

Τα δια ζώσης σεμινάρια διοργανώνονται ύστερα από επικοινωνία και συνεργασία με το διδάσκοντα/τη διδάσκουσα στο πλαίσιο συγκεκριμένου μαθήματος, το προπτυχιακό Τμήμα ή το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών. Τα σεμινάρια αυτά εξειδικεύονται θεματικά, υποστηρίζουν άμεσα τους συγκεκριμένους διδακτικούς στόχους του μαθήματος και προσαρμόζονται στις εκάστοτε εκπαιδευτικές ανάγκες. Μπορούν να επαναληφθούν είτε σε αίθουσες διδασκαλίας, είτε  σε εργαστήρια, είτε στους χώρους της Βιβλιοθήκης, όσες φορές κρίνεται αναγκαίο για την κάλυψη όλων των επιμέρους θεμάτων, κατόπιν συνεννόησης με το Πρόγραμμα, το Τμήμα ή το διδάσκοντα.


Εκπαιδευτικό υλικό σεμιναρίων

Οι παρουσιάσεις και άλλο εκπαιδευτικό υλικό αναρτώνται στην ομάδα του MS Teams «Σεμινάρια Βιβλιοθήκης» ώστε να είναι διαθέσιμα σε όλους τους συμμετέχοντες. Επίσης, ενδέχεται να ανέβουν στο eclass ή στις ιστοσελίδες των Τμημάτων κατόπιν σχετικού αιτήματος, για να έχουν πρόσβαση όλοι οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές.

    Βιβλιογραφικές αναφορές & σύνταξη βιβλιογραφίας

     

    Η παγκόσμια ακαδημαϊκή κοινότητα θεωρεί την ύπαρξη βιβλιογραφικών αναφορών σε μία ερευνητική εργασία απαραίτητη προκειμένου αυτή να μπορεί να αξιολογηθεί. Κάθε επιστημονική, ακαδημαϊκή, ερευνητική εργασία αναμένεται να τεκμηριώνεται με παραπομπές και αναφορές σε γραπτές ή ηλεκτρονικές πηγές έτσι ώστε ο αναγνώστης να μπορεί να ελέγξει τις πηγές και τελικά να εξασφαλίζονται η ακαδημαϊκή δεοντολογία και τα δικαιώματα των δημιουργών. Αποτελούν ένα μέσο διάδοσης και αξιολόγησης της επιστημονικής παραγωγής, άρα είναι απαραίτητο για την απόδειξη της ποιότητας και την αναγνώριση μιας εργασίας να αναφέρονται οι πηγές που έχουν χρησιμοποιηθεί και να παρουσιάζονται με έναν δομημένο τρόπο. Οι βιβλιογραφικές παραπομπές θα πρέπει να γίνονται σε κάθε αναφορά σε ιδέες, απόψεις, τοποθετήσεις ή κάθε άλλη έκφραση σκέψης άλλου δημιουργού μέσα σε ένα κείμενο. Βιβλιογραφικές αναφορές πρέπει να γίνονται ακόμη και όταν ένα ακαδημαϊκό κείμενο περιέχει ιδέες, απόψεις, τοποθετήσεις του ίδιου του δημιουργού από παλαιότερα κείμενά του, και σε αυτή η περίπτωση ονομάζονται αυτοαναφορές, ενώ οι βιβλιογραφικές αναφορές που γίνονται στα έργα άλλων δημιουργών είναι γνωστές και ως ετεροαναφορές.

    Τεκμηριώστε την εργασία σας με βιβλιογραφικές παραπομπές δηλαδή σημειώσεις εντός του κειμένου σας για τις πηγές που χρησιμοποιήσατε και ολοκληρώστε την εργασία σας με τη Βιβλιογραφία, δηλαδή με έναν κατάλογο όλων των πηγών που έχετε μελετήσει και έχετε αναφέρει με παραπομπές στο κύριο σώμα της εργασίας.

    Τα λογισμικά διαχείρισης βιβλιογραφικών αναφορών σας βοηθούν να οργανώσετε όλες τις πληροφοριακές πηγές που έχετε χρησιμοποιήσει κατά τη συγγραφή και επίσης να παραθέσετε τις βιβλιογραφικές σας αναφορές με ένα δομημένο τρόπο, τη ίδια στιγμή που δημιουργείτε μία εργασία. Επιπρόσθετα, θα ανακαλύψετε ότι οι εφαρμογές διαχείρισης βιβλιογραφίας σας επιτρέπουν να διαχειρίζεστε, να μοιράζεστε τις εργασίες σας και να συνεργάζεστε με άλλους ερευνητές της δικής σας ερευνητικής περιοχής. Η Βιβλιοθήκη του ΟΠΑ προτείνει δύο προϊόντα διαχείρισης βιβλιογραφίας: το Mendeley, το οποίο είναι μία ελεύθερη εφαρμογή διαχείρισης βιβλιογραφίας και το EndNote στο οποίο παρέχεται πρόσβαση μέσω της συνδρομής της Βιβλιοθήκης στη βάση Web of Science. Παράλληλα, παρέχει υποστήριξη στη διαχείριση της βιβλιογραφίας μέσω των σεμιναρίων που προσφέρει αλλά και με ατομικές συνεδρίες κατόπιν συνεννόησης. Ασφαλώς, μπορείτε πάντα να ρωτήσετε τους βιβλιοθηκονόμους για περαιτέρω βοήθεια.

    Οι προτεινόμενες εφαρμογές διαχείρισης βιβλιογραφικών αναφορών σας βοηθούν να:

    • κρατήσετε βιβλιογραφικές αναφορές από βάσεις δεδομένων και ιστοσελίδες της επιλογής σας
    • δημιουργήσετε βιβλιογραφικές αναφορές για τα κείμενά σας
    • οργανώσετε τις βιβλιογραφικές αναφορές σας
    • κρατήσετε σημειώσεις αναφορών και να τις σώσετε στη δική σας συλλογή βιβλιογραφικών αναφορών
    • σώσετε και οργανώσετε PDFs, screenshots, γραφήματα, εικόνες και άλλα αρχεία για την έρευνά σας.

    MendeleyΛογότυπο Mendeley

    Το Mendeley είναι μία ελεύθερη εφαρμογή διαχείρισης βιβλιογραφικών αναφορών. Κάνοντας εγγραφή με τον ιδρυματικό σας λογαριασμό, μπορείτε να αναζητήσετε βιβλιογραφία/αρθρογραφία, να διαχειρίζεστε και να διαμοιράζεστε τις ερευνητικές σας εργασίες, να ανακτάτε βιβλιογραφικές εγγραφές και να συνεργάζεστε με άλλους ερευνητές. Συνδυάζει το Mendeley Desktop, μια εφαρμογή διαχείρισης εγγράφων και αναφορών που βρίσκονται τοπικά αποθηκευμένες στον υπολογιστή σας (διαθέσιμο για Windows, Mac και Linux) και το Mendeley Web, ένα διαδικτυακό εργαλείο διαχείρισης ερευνητικών εργασιών και ένα κοινωνικό δίκτυο για ερευνητές. Με τη βοήθεια πρόσθετων λειτουργιών σε δημοφιλείς κειμενογράφους, όπως το Word και το OpenOffice, μπορείτε να εισάγετε βιβλιογραφικές αναφορές στις εργασίες σας την ώρα που γράφετε την εργασία και να τις μορφοποιείτε με αυτόματο τρόπο στο πρότυπο που έχετε επιλέξει.


    EndNoteΛογότυπο EndNote

    Στο πλαίσιο της συνδρομής μας στο Web of Science, τα μέλη της πανεπιστημιακής μας κοινότητας έχουν πρόσβαση στην online έκδοση του EndNote. Μπορείτε να έχετε πρόσβαση στο EndNote δημιουργώντας το δικό σας λογαριασμό στο σύστημα κατόπιν εγγραφής, χρησιμοποιώντας την ιδρυματική σας e-mail διεύθυνση.

    Δεοντολογική ακαδημαϊκή γραφή

     

    Τι είναι λογοκλοπή;

    Η λογοκλοπή ως έννοια, αναφέρεται στην αναπαραγωγή και ενσωμάτωση μέρους ή και ολόκληρου έργου λόγου ενός ή περισσότερων συγγραφέων στο έργο κάποιου άλλου, με ή χωρίς τη συγκατάθεσή του, και χωρίς να δοθεί η απαιτούμενη μνεία στον πρωτότυπο συγγραφέα.  Η απόδοση μνείας στον πρωτότυπο συγγραφέα είναι γνωστή ως βιβλιογραφική αναφορά. Εκτός από μικρά αποσπάσματα που παρατίθενται στο κείμενό σας με βιβλιογραφικές αναφορές, σε καμία άλλη περίπτωση δεν αναπαράγετε κείμενα, διαγράμματα, σχέδια, ή φωτογραφίες που έχετε βρει σε βιβλία, άρθρα, το Διαδίκτυο ή άλλες πηγές που δημιουργήθηκαν από άλλο άτομο εκτός από εσάς. Ομοίως, δεν έχετε το δικαίωμα να συνοψίζετε τις ιδέες ενός συγγραφέα χωρίς να αναφέρετε την πηγή στην οποία τις εντοπίσατε. Αν το κάνετε, δηλώνετε ψευδώς ότι ανήκουν σε εσάς. Σε πρακτικό επίπεδο, σημαίνει ότι ο επιχειρείτε να εμφανιστείτε ως δημιουργός αυτού του έργου και προσπαθείτε να καρπωθείτε την μνεία ευθύνης.

    Όλα τα έργα λόγου, δημοσιευμένα και μη, είτε σε χειρόγραφη μορφή, είτε σε έντυπη, είτε σε ηλεκτρονική, εμπίπτουν σε αυτό τον ορισμό. Η λογοκλοπή μπορεί να συμβεί από απροσεξία ή από πρόθεση. Σε κάθε περίπτωση, αποτελεί σοβαρό ακαδημαϊκό παράπτωμα και αντίκειται στην ακαδημαϊκή δεοντολογία.

    Βεβαιωθείτε ότι όλες οι εργασίες που παραδίδετε για αξιολόγηση είναι δικές σας και περιέχουν βιβλιογραφικές αναφορές που παρουσιάζονται κατάλληλα. Είναι απαραίτητη η βιβλιογραφική αναφορά ακόμη και σε δικές σας ιδέες εκφρασμένες σε προηγούμενες εργασίες σας. Οι βιβλιογραφικές αναφορές στο έργο άλλων δημιουργών είναι γνωστές και ως ετεροαναφορές, ενώ οι βιβλιογραφικές αναφορές σε δικές σας ιδέες εκφρασμένες σε παλαιότερες εργασίες σας ονομάζονται και αυτοαναφορές. Η σωστή χρήση βιβλιογραφικών αναφορών διασφαλίζει την πρωτοτυπία μίας εργασίας και αποδίδει τον απαιτούμενο σεβασμό στο έργο άλλων δημιουργών.


    Λογισμικό ανίχνευσης λογοκλοπής TurnItIn

    Στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπως και στα περισσότερα ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας, πραγματοποιείται έλεγχος εξακρίβωσης της πρωτοτυπίας μίας εργασίας καθώς και της ορθής παράθεσης των βιβλιογραφικών παραπομπών με τη βοήθεια της διαδικτυακής εφαρμογής TurnItIn. Πρόκειται για έναν αποτελεσματικό μηχανισμό πρόληψης του φαινομένου μέσω της αντιπαραβολής κειμένων λόγου, με σκοπό τη διασφάλιση της ορθής χρήσης των πηγών και την δημιουργία επιστημονικού λόγου από την ακαδημαϊκή κοινότητα σύμφωνα με τους κανόνες της ακαδημαϊκής δεοντολογίας.

    Η συνδρομή του ΟΠΑ στο TurnItIn Originality Check εκτός της δυνατότητας ανίχνευσης λογοκλοπής, περιλαμβάνει επίσης τις λειτουργίες Translated Matching (ανίχνευσης λογοκλοπής σε μεταφρασμένο κείμενο) και Integration (διασύνδεσης με Moodle, Blackboard κ.ά. με πλήρη υποστήριξη από το TurnItIn). Σύμφωνα με την πολιτική του Πανεπιστημίου, δυνατότητα χρήσης του λογισμικού έχει μόνο το διδακτικό προσωπικό.

    Μάθετε περισσότερα για το λογισμικό Turnitin το οποίο χρησιμοποιεί το Πανεπιστήμιο.


    Περισσότερες πληροφορίες: κ. Βίκυ Ρηγάκου, vrigakou@aueb.gr, 210 8203-261.

    Βιβλιογραφία για επιπλέον μελέτη

     

    Για περαιτέρω μελέτη προτείνουμε τις ακόλουθες πηγές:

    1. Ευδωρίδου, Ε. 2018. Ακαδημαϊκή γραφή: σύνθεση και ανάλυση κειμένων επιστήμης, τέχνης και πολιτισμού: εφαρμογή σημειωτικής ανάλυσης, με παραδείγματα έκφρασης σε τέσσερις ευρωπαϊκές γλώσσες. Θεσσαλονίκη : Τζιόλα
    2. Κεκές, Ι. 2006. Μεθοδολογία επιστημονικής εργασίας: αξιοποίηση του σωκρατικού διαλόγου, χρήση πηγών από το διαδίκτυο. Αθήνα : Ατραπός
    3. Μάντζαρης, Ι. 2007. Επιστημονική έρευνα: συγγραφή, διαμόρφωση, παρουσίαση επιστημονικών εργασιών. Θεσσαλονίκη : Εντυπώσεις
    4. Bailey, S. 2006. Academic writing: a handbook for international students. London : Routledge
    5. Bell, J. 2007. Πώς να συντάξετε μια επιστημονική εργασία: οδηγός ερευνητικής μεθοδολογίας. Αθήνα : Μεταίχμιο
    6. Howard, K. 2001. Η επιστημονική μελέτη: οδηγός σχεδιασμού και διαχείρισης πανεπιστημιακών ερευνητικών εργασιών. Αθήνα : Gutenberg
    7. Ευρωπαϊκή Επιτροπή 2016. Πώς να γράφετε με σαφήνεια. Λουξεμβούργο:  Υπηρεσία Επισήμων  Εκδόσεων
    8. Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, Ενότητα για θέματα Πνευματικής Ιδιοκτησίας
    Βοήθεια από το προσωπικό

     

    Επικοινωνήστε μαζί μας και αναπτύξτε τις ακαδημαϊκές σας δεξιότητες. Θα μάθετε πως να ανακτάτε αξιόπιστη πληροφόρηση, να κάνετε αξιολόγηση των πηγών, να γράφετε μία εργασία σύμφωνα με την ακαδημαϊκή δεοντολογία. Το προσωπικό της Βιβλιοθήκης είναι διαθέσιμο για να σας καθοδηγήσει στις σπουδές σας και να υποστηρίξει την έρευνά σας. Μπορείτε να επικοινωνήσετε με κάποιον ακαδημαϊκό βιβλιοθηκονόμο δια ζώσης με επίσκεψη στο χώρο της Βιβλιοθήκης, τηλεφωνικά, ή διαδικτυακά, αξιοποιώντας τις υπηρεσίες που έχουν σχεδιαστεί για την εξυπηρέτηση σας.


    Διαδικτυακά σεμινάρια

    Τα διαδικτυακά σεμινάρια στη χρήση της Βιβλιοθήκης τα οποία προγραμματίζονται και ανακοινώνονται στην αρχή κάθε εξαμήνου, πραγματοποιούνται μέσω της πλατφόρμας MS Teams στην οποία μπορούν να συνδεθούν όλοι οι φοιτητές του ΟΠΑ. Εάν θέλετε να παρακολουθήσετε κάποιο σεμινάριο, μπορείτε να εγκαταστήσετε το MS Teams στον Η/Υ σας και να συνδεθείτε με τον ιδρυματικό λογαριασμό σας.

    Δείτε τα προγραμματισμένα σεμινάρια για προπτυχιακούς φοιτητές για το ακαδημαϊκό έτος 2023-24.
    Δείτε τα προγραμματισμένα σεμινάρια για μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς φοιτητές για το ακαδημαϊκό έτος 2023-24.


    Ζωντανή διαδικτυακή βοήθεια

    Το προσωπικό της Βιβλιοθήκης δέχεται τις ερωτήσεις σας ζωντανά, μέσω της πλατφόρμας  MS Teams κατόπιν αιτήματος στο E-mail: library@aueb.gr  και προσφέρει εξατομικευμένη υποστήριξη σε θέματα απομακρυσμένης πρόσβασης, χρήσης των έντυπων συλλογών και των ψηφιακών πηγών, βιβλιογραφικής έρευνας, επίλυσης αποριών σχετικών με τη βιβλιογραφία κ.ά.

    Σύνδεση με MS Teams 


    Ρωτήστε μας

    Χρησιμοποιήστε την υπηρεσία Ρωτήστε μας για να στείλετε το ερώτημά σας, χωρίς χρονικό περιορισμό (24/7), καταγράφοντας όσο πιο αναλυτικά γίνεται το ερώτημα σας. Οι απαντήσεις αποστέλλονται από το προσωπικό της βιβλιοθήκης το συντομότερο δυνατό μέσω του e-mail που δηλώσατε.


    Επικοινωνήστε μαζί μας

    E-mail: library@aueb.gr
    Tel:      210 8203-265
               210 8203-535