Υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Στατιστικής του ΟΠΑ διακρίθηκε στον διαγωνισμό EUvsVirus Hackathon

Ο υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Στατιστικής της Σχολής Επιστημών και Τεχνολογίας της Πληροφορίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Κωστής Ματζοράκης διακρίθηκε στον διαγωνισμό EUvsVIRUS Hackathon ως μέλος της Ελληνικής ομάδας του έργου Enforce, η οποία κατέκτησε τη δεύτερη θέση στην κατηγορία “Digital Finance/Availability of Emergency Health Insurance”.

Ο διαγωνισμός EUvsVIRUS Hackathon που πραγματοποιήθηκε στο τέλος Απριλίου του 2020 αποτελεί μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εύρεση βέλτιστων λύσεων για την υποστήριξη του αγώνα κατά της πανδημίας του COVID-19. Σε συνεργασία με ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς επιβραβεύτηκαν οι ομάδες με τις καλύτερες λύσεις ανά τομέα σε σύνολο 37 κατηγοριών. Συνολικά βραβεύτηκαν 117 από τις 2160 λύσεις.

Το έργο Enforce είναι μια πλατφόρμα σχεδιασμένη να δίνει άμεση πρόσβαση σε ασφαλιστική κάλυψη για νοσηλεία σε άτομα που ήδη παρουσιάζουν συμπτώματα σχετικά με τη νόσο COVID-19 σε περίοδο καραντίνας. Η ιδέα του έργου γεννήθηκε με αφορμή τα δεδομένα που δόθηκαν στο πλαίσιο του διαγωνισμού. Πρόκειται για δεδομένα από νοσοκομεία από όλο τον κόσμο με νοσηλευόμενους ασθενείς που είχαν προσβληθεί από τη νόσο του COVID-19, μαζί με άλλα χαρακτηριστικά όπως συμπτώματα, ηλικία και διάρκεια νοσηλείας. Για τη δημιουργία της πλατφόρμας Enforce χρησιμοποιήθηκε από τον υποψήφιο διδάκτορα του ΟΠΑ η θεωρία της Mπεϋζιανής Στατιστικής και της Ανάλυσης Δεδομένων.

Ως νικητής του διαγωνισμού Hackathon, το έργο Enforce επιλέχθηκε να συμμετέχει στη δοκιμασία Pan-European Μatchathon. Εκεί, η ομάδα συνεργάστηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς, με στόχο τη χρησιμοποίηση του έργου ως εργαλείο καταπολέμησης της πανδημίας. Στην τελική μορφή του μοντέλου του έργου Enforce συνετέλεσε και ο Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Στατιστικής του ΟΠΑ Νικόλαος Δεμίρης.

 

 

ID: 
2441

Τελευταία ενημέρωση: 22-07-2020