Μήνυμα του Πρύτανη προς τις φοιτήτριες και τους φοιτητές για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά

Αγαπητές φοιτήτριες, αγαπητοί φοιτητές

 

Με αφορμή τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά σας καλωσορίζω στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ιδιαίτερα θέλω να καλωσορίσω τις πρωτοετείς φοιτήτριες και τους πρωτοετείς φοιτητές που πέτυχαν την εισαγωγή τους στο Πανεπιστήμιο κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Η φετινή χρονιά ξεκινάει με αισιοδοξία και ελπίδα και εύχομαι να μην ξαναζήσουμε ποτέ τις δυσκολίες της περσινής χρονιάς στη διάρκεια της οποίας αναγκαστήκατε να στερηθείτε τη ζωντανή επαφή και επικοινωνία με τις φοιτητικές σας παρέες και τους καθηγητές σας.
 

Εσείς οι φοιτήτριες και οι φοιτητές αποτελείτε τον βασικό κορμό του Πανεπιστημίου και δίνετε νόημα στον σκοπό και την αποστολή του. Η απουσία σας την περασμένη χρονιά, εξ αιτίας των μέτρων που επέβαλε η πανδημία, προξένησε σε μας τους καθηγητές και τις καθηγήτριές σας την έντονη και δυσάρεστη αίσθηση πως η εκπαιδευτική αποστολή μας δεν ήταν ολοκληρωμένη, δεδομένου ότι με κανέναν τρόπο η διδασκαλία εξ αποστάσεως δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη φυσική παρουσία και τη συνεπακόλουθη ουσιαστική σχέση και επικοινωνία μεταξύ καθηγητή/καθηγήτριας και φοιτητών/φοιτητριών.   
 

Όλα αυτά ελπίζω πως θα αλλάξουν ριζικά στη φετινή χρονιά. Θα ξαναβρείτε την κανονικότητα που στερηθήκατε ενάμισι χρόνο. Θα νιώσετε τη χαρά να βρεθείτε ξανά στα αμφιθέατρα και στους οικείους χώρους του Πανεπιστημίου με τις συμφοιτήτριες και τους συμφοιτητές σας, θα αποκαταστήσετε την επαφή με τους καθηγητές και τις καθηγήτριές σας, θα εκτιμήσετε την αμεσότητα και την αποτελεσματικότητα της δια ζώσης διδασκαλίας, θα βγείτε πάλι ξέγνοιαστα να διασκεδάσετε με τις παρέες σας.
 

Όμως πρέπει να έχουμε στο νου μας πως η πανδημία δεν έχει τελειώσει οριστικά και εξακολουθεί ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού, περισσότερο μάλιστα σε χώρους όπου συνωστίζονται πολλά άτομα, όπως είναι η περίπτωση του Οικονομικού Πανεπιστημίου, όπου μεγάλος αριθμός φοιτητριών και φοιτητών βρίσκονται ταυτόχρονα στους περιορισμένους χώρους του. Για να αποφύγουμε συνεπώς το θλιβερό ενδεχόμενο μιας νέας έξαρσης του κορονοϊού και να καταφέρουμε να επανέλθουμε στην επιθυμητή κανονικότητα, θα πρέπει να τηρούμε απαρέγκλιτα τα μέτρα προστασίας και να παίρνουμε τις προφυλάξεις που συνιστούν οι ειδικοί. Μπορεί αυτά τα μέτρα να φαίνονται δύσκολα στην αρχή και να θεωρούμε πως μας στερούν ένα μέρος της ελευθερίας μας, είναι όμως ασήμαντα μπροστά στις πολύ δυσμενείς συνέπειες που θα υποστούμε σε ένα νέο κύμα της πανδημίας.
 

Είμαι βέβαιος πως κατανοείτε τη σοβαρότητα της κατάστασης και θα επιδείξετε την ωριμότητα και τη συνέπεια που απαιτείται για την τήρηση των μέτρων προστασίας από όλους μας στους χώρους του Πανεπιστημίου, ώστε να μη βρεθείτε ποτέ ξανά στην ανάγκη να στερηθείτε, αλλά αντιθέτως, να ζήσετε την πανεπιστημιακή σας ζωή σε όλες τις εκφάνσεις της με τα μεγάλα οφέλη που αυτή σας προσφέρει.
 

Εύχομαι και πάλι μια υγιή και δημιουργική ακαδημαϊκή χρονιά.

 

Ο Πρύτανης

 

Καθηγητής Δημήτρης Μπουραντώνης

ID: 
3161

Τελευταία ενημέρωση: 12-10-2021