Επιστολή της Πρυτανείας του ΟΠΑ προς τις φοιτήτριες και τους φοιτητές του ΟΠΑ για τον εμβολιασμό

Αγαπητές φοιτήτριες, αγαπητοί φοιτητές

 

Τον τελευταίο ενάμισι χρόνο έχουμε όλες και όλοι περάσει δύσκολες στιγμές λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Υποστήκαμε οδυνηρές απώλειες συγγενών, φίλων, συμπολιτών μας και ζήσαμε αυστηρά περιοριστικά μέτρα για μεγάλο χρονικό διάστημα, μέτρα που ανέστειλαν τις καθημερινές λειτουργίες και συνήθειες μας.

Οι αυστηροί περιορισμοί ήταν ιδιαίτερα επαχθείς για εσάς τις νέες και τους νέους που, ξαφνικά, είδατε τον μέχρι τότε τρόπο της ζωής σας να ανατρέπεται ριζικά: δεν μπορούσατε να κυκλοφορήσετε ελεύθερα έξω, να δείτε τους φίλους σας, να έρθετε στο πανεπιστήμιο να παρακολουθήσετε τα μαθήματά σας και να έρθετε σε επαφή με τους/τις συμφοιτητές/τριες και τους/τις καθηγητές/τριες σας.    

Όμως, όσο κι αν φαίνονταν αφόρητοι οι περιορισμοί αυτοί, ήταν ο μοναδικός τρόπος για να περιοριστεί η εξάπλωση της πανδημίας μέχρι η επιστήμη να καταφέρει να κατασκευάσει τα εμβόλια που θα εξασφάλιζαν την απαραίτητη ανοσία στους πολίτες παρέχοντας ταυτόχρονα στις κοινωνίες τη δυνατότητα επιστροφής τους στην προηγούμενη, προ κορονοϊού, κανονικότητα. Αυτό έγινε τελικά δυνατό με την παραγωγή των εμβολίων η χρήση των οποίων μας προστατεύει αποτελεσματικά απέναντι στον κορονοϊό και μας προσφέρει τη θετική προοπτική να μπορούμε πάλι να κάνουμε όσα στερηθήκαμε επί τόσο μεγάλο διάστημα.

Δυστυχώς, και είναι αυτό εν μέρει κατανοητό λόγω της πρωτοφανούς κατάστασης που προξένησε η πανδημία, αναπτύχθηκε ένας αρνητικός προβληματισμός προς τα εμβόλια σε σημαντικό τμήμα των συμπατριωτών μας. Όμως είναι αναμφισβήτητο, και έχει στην πράξη αποδειχθεί αυτό, πως τα εμβόλια μας προσφέρουν μια ισχυρή προστασία απέναντι στον κορονοϊό, όχι μόνο σε εμάς που το κάνουμε, αλλά και σε όλα τα άτομα με τα οποία ερχόμαστε σε επαφή. Κάνοντας το εμβόλιο θωρακίζουμε υγειονομικά τους εαυτούς μας αλλά και τους άλλους, είναι συνεπώς μια σοβαρή πράξη αλληλεγγύης και ευθύνης.

Εσείς οι νέες και οι νέοι που θέλετε να βρεθείτε ξανά στα αμφιθέατρα με συμφοιτήτριες και συμφοιτητές, που επιθυμείτε να βγείτε ξέγνοιαστα πάλι να διασκεδάσετε σε μεγάλες παρέες, που βιάζεστε να ξαναπάρετε πίσω τη ζωή που στερηθήκατε τόσο καιρό, αλλά που ταυτόχρονα δεν θέλετε να αρρωστήσουν εξ αιτίας σας αγαπημένα πρόσωπα, μπορείτε να τα πετύχετε όλα αυτά με το εμβόλιο.

Ο εμβολιασμός σας είναι μια πράξη ανθρώπινης αλληλεγγύης, κοινωνικής ευθύνης και εμπιστοσύνης στην επιστήμη αφού θα ενισχύσει σημαντικά τη συλλογική υγεία και θα επιταχύνει την επιστροφή όλων μας στην κανονικότητα.

 

Από την Πρυτανεία

 

 

ID: 
3078

Τελευταία ενημέρωση: 07-07-2021